הכשרת חריגות בניה – היתר בניה בדיעבד, שינויי תב"ע ואישורים
היתר בניה
כל מי שאי פעם רצה, תכנן, קנה או מכר נכס, בנה דירה או בית, יודע שהחלק הקשה (ובוודאות המתיש ביותר) היא קבלת היתר בניה ואישורים.
בלשון אחר- הבירוקרטיה
עירייה, ועדות לתכנון ובניה, היתר בניה, תב"ע, אישורי חריגה, מינהל, טופס 4, טאבו, תשריט בית משותף ועוד ועוד.
היום זה אחרת, הרבה בזכות קיומו של תיקון 101 לתיקון חוק התכנון והבנייה ("חוק הפרגולות"). על פי התיקון החדש ניתן לקבל היתרי בנייה יחסית בקלות, בוודאי במקרים בהם יש לכם אחוזי בנייה שטרם נוצלו.
חשוב לציין, כי בנייה מהיסוד וסוגים אחרים של תוספות בניה דורשות היתר בניה מסוג אחר, שהוצאתו היא ברוב המקרים מורכבת יותר ודורשת הרבה יותר זמן ואורך רוח. למרות זאת, בניגוד לעבר, היום מדובר מקסימום במספר חודשים, ולא בתקופות הרבה יותר ארוכות כפי שהיה.
כמובן שישנה חשיבות רבה לבצע כל עבודת בנייה רק לאחר קבלת היתר, שכן בנייה ללא רישיון עלולה לגרום למפח נפש אמיתי, וזאת בשל העובדה שבמקרים רבים הענישה תורה גם על הריסת המבנה או תוספת הבנייה, וגם על תשלום קנס כספי. מכיוון שהיום תהליך הוצאת ההיתרים הוא הרבה יותר קל מבעבר, כדאי מאוד להתחיל בתהליך כמה שיותר מוקדם, וברוב המוחלט של המקרים – לקבל את האישורים במהירות.
אנחנו פה, בחברת יוסי אזולאי, יודעים להתמודד עם כל אלו ובראש ובראשונה לא נבהלים מהבירוקרטיה הניצבת לפתחנו. הניסיון הרב שצברנו במהלך השנים, מאפשר לנו להיות מקוריים ויצירתיים גם בפרשנות החוקית וגם בפתרון הבעיות, ואף להביא לחסכון כספי בתשלומים השונים הנדרשים.
תיקון 101 חוק הפרגולות
תיקון 101 אמנם נקרא "חוק הפרגולות", אבל הוא מתייחס גם לתוספות בניה אחרות כגון סגירת מרפסת, תוספת ממ"ד, שינוי בפתחי חזיתות, הוספת מרפסת זיזית, סגירת חלל עמודים בקומת הקרקע, תוספת בריכת שחייה ועוד. לאור זאת, אם אתם מעוניינים בתוספת בניה מכל סוג שהוא, כל מה שאתם צריכים לעשות הוא להגיש בקשה לקבלת היתר בניה בדרך פשוטה ביותר דרך מערכת רישוי זמין. רשות הרישוי מחויבת להחזיר תשובה תוך פרק זמן מסוים, ואם פרק הזמן עבר ולא קיבלתם תשובה – אתם יכולים לראות בדבר אישור אוטומטי ולבצע את עבודות הבנייה הרצויות.
הוצאת היתר בניה
אם אתם נמנים עם אותם אנשים אשר צריכים להוציא היתר בניה מלא עבור הליך הבנייה שהם מתכננים, אתם בוודאי שואלים את עצמכם מה אתם בדיוק צריכים לעשות על מנת לקבל את כל ההיתרים ולהצליח לבנות את המבנה או את תוספת הבנייה שאתם מתכננים. אחרי הכל, בתהליך המורכב הזה מעורבים העירייה, ועדות לתכנון ובניה, תב"ע, אישורי חריגה, מינהל, טופס 4, טאבו, תשריט בית משותף ועוד כהנה וכהנה הליכים ומסמכים, אשר דורשים הרבה מאוד עבודה כדי להשיג את כולם. גם אחרי שמשיגים את כל המסמכים הדרושים, צריך לדעת כיצד להגיש בקשה עבור הוצאת היתר בניה, שכן הגשה לא נכונה של הבקשה עלולה לגרום לדחייתה או לפחות להחזרתה על ידי הרשויות על מנת להשלים את המסמכים החסרים.
השלבים בהוצאת היתר בנייה:
אם אתם מעוניינים בתוספת בנייה לביתכם, אתם מחויבים על פי החוק לעשות זאת רק לאחר שתקבלו היתר בנייה מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה. כמו הרבה תהליכים ביורוקרטיים אחרים, גם זה תהליך מורכב שיכול לקחת לא מעט זמן, אולם על מנת לקבל את ההיתר חשוב מאוד לבצע אותו בצורה מדויקת ולעבור בהצלחה את כל השלבים.
הוצאת היתר בנייה אינה פעולה פשוטה, אלא מדובר בתהליך ארוך שמתבצע בשלבים. ככל שהתהליך יתנהל באופן היעיל והחכם ביותר, כך עולה הסיכוי כי יתקבל בסופו של דבר ההיתר המיוחל.
אם אתם מתכננים לקנות דירה בקרוב, סביר להניח ששמעתם לא פעם את המושג: הוצאת היתר בנייה. למקרה שאינכם יודעים במה מדובר, כדאי שתקראו את השורות הבאות, בהן יופיעו כל הפרטים שאתם צריכים לדעת בנוגע להיתר בניה.
אז איך מקבלים היתר בנייה בישראל?
אלה הם השלבים שתצטרכו לעבור בדרך אל ההיתר המיוחל:
- הגשת בקשה – הבקשה לתוספת בנייה מכל סוג שהוא, ולא משנה אם זה חדר נוסף בבית או התקנה של פרגולה צריכה להיות מוגשת על ידי אדריכל, הנדסאי בניין או מהנדס מבנים. הבקשה צריכה להיות מאוד מדויקת ומפורטת, ולכלול פרטים טכניים שונים כגון הגדרה ברורה של שימוש המבנה, פירוט מדויק של חומרי הבנייה שבהם ייעשה שימוש לטובת תוספת הבנייה, חישוב אחוזי הבנייה הנדרשים וגם הקלות שמעוניינים לקבל. כמובן שהבקשה צריכה לכלול הוכחת בעלות על הנכס באמצעות נסח טאבו או כל מסמך רשמי אחר המאשר זאת. חשוב מאוד להוציא את אישורי הבעלות בסמוך למועד הגשת הבקשה, על מנת שהרשויות לא יוכלו לדחות את הבקשה בטענה שהאישור לא בתוקף. עם הגשת הבקשה היא עוברת בדיקה יסודית, על מנת לוודא שהיא אכן כוללת את כל המסמכים והטפסים הנדרשים. אם חסר דבר מה – הבקשה חוזרת אל המבקשים עם פירוט הפריטים החסרים, מה שכמובן מעכב את הטיפול ואת האישורים המיוחלים. לאור זאת, חשוב מאוד שאת כל הליך הגשת הבקשה לקבלת היתר בנייה ילווה איש מקצוע מוסמך ובעל ניסיון בתחום, שיודע בדיוק מה צריך לצרף לבקשה על מנת להגדיל את הסיכויים לטיפול מהיר ולקבלת אישור.
- תשלום מקדמה – אם הבקשה עוברת את הבדיקה הראשונית, קובעת הרשות את גובה המקדמה שיש לגבות מהמבקש לטובת הטיפול בעניינו. לאחר העברת התשלום מצד המבקש עוברת הבקשה לשלב הבא – בדיקה של מהנדס הוועדה.
- בדיקת מהנדס הוועדה – מהנדס ועדת הבנייה צולל לעומק פרטי הבקשה ובודק אם היא עומדת בכל דרישות החוק ובכל התקנות שנקבעו בנושא. אם ההחלטה היא שכן, הבקשה עוברת לדיון בוועדה המקומית, עם המלצה לספק היתר בניה. אם, על פי החלטת המהנדס, הבקשה לא הוגשה כמו שצריך, היא חוזרת אל המבקש עם פירוט ההשלמות הנדרשות.
- תפקידו של המהנדס הוא לבדוק האם הבקשה להיתר בנייה עומדת בכל דרישות החוק והתקנות. אם הוא סבר שכן, תועבר הבקשה לדיון בוועדה המקומית עם המלצה על מתן היתר בנייה. אך אם המהנדס סבר כי הבקשה אינה עומדת בדרישות כאמור, הוא יפרט מדוע, והבקשה תישלח חזרה אל המבקש לצורך תיקונים והשלמות.
- תנאים והגבלות – אם המבקש מעוניין בהקלות מסוימות, היינו – לחרוג מהכלים הנהוגים ולבנות בצורה שסוטה ולו במעט מהחוק בישראל, יש לפרסם את הבקשה בשלושה עיתונים בתפוצה ארצית, במקומון שמופץ לפחות פעם בשבוע ואם מדובר במבנה שנמצא ביישוב ערבי – גם בעיתון בשפה הערבית. כמו כן במקרה כזה על המבקש לשלוח את נוסח הבקשה להקלה לכל בעלי המגרשים הגובלים בשטחו ולהציב שלט בחזית הבניין או במקום בולט על הקרקע. כל זאת על מנת שאם למי מהצדדים יש התנגדויות, הוא יוכל להעביר אותן לוועדה המקומית לתכנון ובנייה, וזאת בתוך 14 יום מתאריך הפרסום האחרון. אם יש התנגדות – הדיון עובר לוועדה לשמיעת התנגדויות. אם אין – הבקשה עוברת לדיון ברשות הרישוי.
- דיון סופי בוועדה – השלב האחרון בתהליך הגשת בקשה לקבלת היתר בנייה מתרחש בוועדה המקומית לתכנון ובנייה. התנאים למתן ההיתר משתנים, כמובן, ממקום אחד למשנהו, והם תלויים כמובן גם באופי הייחודי של הפרויקט הספציפי, אולם באופן כללי ניתן לקבוע, כי אם גופים כמו מנהל מקרקעי ישראל, פיקוד העורף וכיבוי אש מאשרים את הפרויקט – רוב הסיכויים שהבקשה תאושר. כמובן שהאישור יכול להיות כזה שמתנה את ביצוע הפרויקט בתנאים שונים, כגון שימוש בחומרי בנייה מסוימים, יישום אמצעי בטיחות מסוימים, התחלת עבודה רק לאחר סיום של פרויקטים אחרים באזור ועוד.
עם קבלת ההחלטה לספק היתר בנייה תישלח הודעה למבקש, הודעה אשר תכלול גם את הפירוט המלא של כל ההיטלים והאגרות שיהיה עליו לשלם עוד בטרם תחל העבודה. עם קבלת התשלום יופק היתר הבנייה, אשר יהיה בתוקף למשך שלוש שנים מיום ההוצאה.
במקרה שהבקשה נדחית – המבקש רשאי להגיש ערעור בתוך 30 ימים מיום קבלת הודעת הדחייה. הערר צריך לכלול נימוקים מפורטים לכך שהוועדה צריכה לשנות את החלטתה, ולהיות מגובה בכל המסמכים הרלוונטיים התומכים בנימוקים אלה. לכן, אם אתם מעוניינים להגיש ערר ורוצים למקסם את הסיכויים לכך שיתקבל, חשוב שתלוו על ידי עורך דין מקרקעין המתמחה בתחום ואשר יוכל להציג את הנימוקים להגשת הערר בצורה המקצועית והמדויקת ביותר. בהצלחה!
כיצד נוכל לעזור לכם?
בדיוק בשביל זה אנחנו כאן. אנחנו בחברת יוסי אזולאי, יודעים להתמודד עם כל הדרישות המוצבות בפני מי שמבקש להתחיל בתהליך של הוצאת היתר בנייה, ובראש ובראשונה לא נבהלים מהבירוקרטיה הניצבת לפתחנו. הניסיון הרב שצברנו במהלך השנים, מאפשר לנו להיות מקוריים ויצירתיים גם בפרשנות החוקית וגם בפתרון הבעיות, ואף להביא לחסכון כספי בתשלומים השונים הנדרשים.
הניסיון רב השנים שיש לנו בתחום מאפשר לנו לדעת בדיוק מהם המסמכים והאישורים הנדרשים על מנת להתחיל בתהליך של הוצאת היתר בנייה, ואנחנו יודעים איך להשיג אותם במהירות המקסימלית האפשרית, איך לאגד אותם ואיך להגיש אותם לרשויות בצורה שתבטיח שהבקשה לא תוחזר בגלל חוסרים. כמו כן, אנחנו יודעים איך להציג את הבקשה בצורה מקצועית ומדויקת, כך שלאנשי הרשויות ולחברי הוועדות השונות האמונות על הוצאת היתר בנייה יהיו את כל הפרטים הדרושים להם על מנת לבחון את הבקשה, ובמידת האפשר – לאשר אותה.
היתר בניה בדיעבד
אז בין אם אתם רוצים ומתכננים לבנות ורוצים לדעת מראש מה יידרש מכם
או שאתם נכנסים להליך הבניה או השיפוץ ואתם זקוקים לטיפול מול הרשויות והטפסים.
או שמא כבר בניתם וחרגתם או שהוספתם מחסן, בריכת שחיה, סגרתם מרפסת או תוספת לסלון ללא אישור, ויש לכם צורך בהוצאת היתר בנייה בדיעבד "לגליזציה" של חריגת הבנייה.
אנחנו פה לעזור לכם כדי תוכלו באמת להוריד את מפלס המתח ואפילו לישון בשקט.
ישנם מקרים בהם אנשים מחליטים להוציא לפועל עבודות בניה מסוימות גם ללא קבלת אישורים והיתרים מהרשויות. אמנם זה לא דבר רצוי, אבל אם בכל זאת, בגלל אילוצים ובחירות עבר שלכם, החלטתם לבנות ללא קבלת היתר בניה וגם אתם נמנים אם אותם אנשים, חשוב שתדעו שעדיין אפשר לקבל אישור למבנה או לתוספת הבנייה באמצעות הליך הוצאת היתר בנייה בדיעבד. אמנם, הרבה אנשים חוששים שאם יגישו בקשה להוצאת היתר בניה בדיעבד הסיכוי להשיג את ההיתר יהיה נמוך, אם בכלל קיים, וזאת משום שהם ביצעו את הליך הבניה שלא כחוק. לכן, חשוב לנו קודם כל להסביר, כי בדיקת הבקשה לקבלת היתר בנייה עבור מבנה או תוספת בנייה שכבר נבנו מתבצעת בדיוק על פי אותם קריטריונים שהיא מתבצעת במקרים בהם הבקשה הוגשה לפני התחלת הבניה. מאידך גיסא, חשוב גם לזכור, כי ההיתר עצמו יתקבל רק במידה שהבניה לא גרמה להפרעה לציבור וכי מדובר בחריגה מינורית ולא משמעותית. בנוסף לכל אלה, גם אם בסופו של דבר יתקבל היתר בניה בדיעבד, הדבר אינו מונע מהרשויות לנקוט בצעדי ענישה נגד מי שביצע את חריגת הבנייה, אולם חשוב להגיד שאם מדובר בחריגות מינוריות, במיוחד אם הן כאלה שבוצעו בתום לב – הנטייה היא להימנע מענישה ולאשר את אותו היתר בניה בדיעבד. לכן, גם אם ביצעתם חריגת בניה, בעיקר אם היא מינורית ו/או בוצעה בתום לב, מומלץ מאוד לאשר אותה מול הרשויות גם כדי להפגין אזרחות טובה וגם כדי לישון בשקט.
אנחנו בחברת יוסי אזולאי מתמחים בכל הקשור להליכי הוצאת היתר בניה לרבות היתר בניה בדיעבד, ומלווים אתכם לאורך כל הדרך תוך מתן עדכון שוטף.
לקבלת מידע נוסף אודות שירותי הוצאת היתרי בניה מלכתחילה ובדיעבד אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר טלפוני או דרך האתר. נשמח לעמוד לשירותכם.
דוגמא להיתר בניה שהתקבל בדיעבד:
אם בניית בית פרטי הוא חלום חייכם, אנחנו יודעים איך לעזור לכם להגשים אותו.
אנו תמיד שמחים לייעץ בכל נושאי ההיתרים, התכנון, הרחבות וחריגות בנייה